POČITEK

NAŠE TELO ZA ZDRAVLJENJE POTREBUJE POČITEK.

woman, asleep, girl-2197947.jpg

Večkrat počitek in spanje odložimo, da smo lahko dlje budni, vendar se moramo zavedati posledic. Spanje oziroma počitek je zelo pomemben.

Veliko posledic pomanjkanja spanja in počitka ne opazimo. Zdravstvene težave, kot so debelost, sladkorna bolezen ter bolezni srca in ožilja, se razvijejo skozi daljše časovno obdobje zaradi številnih dejavnikov, npr. genetike, slabe prehrane in premalo gibanja. Pomanjkanje spanja je pomemben dejavnik tveganja, ki ne vpliva le na razvoj teh zdravstvenih težav, temveč tudi na oslabljen imunski sistem in pojav duševnih bolezni. Čeprav so znanstveniki šele začeli odkrivati povezavo med pomanjkanjem spanja in boleznimi, se večina strokovnjakov strinja, da je dovolj dolg kakovosten spanec za zdravje in dobro počutje enako pomemben kot prehrana in vadba.

Čeprav dober spanec in zadosten počitek nista zagotovilo za dobro zdravje, prispevata k delovanju veliko ključnih funkcij. Ena od najpomembnejših med njimi je celicam in tkivom omogočiti, da si opomorejo od vsakodnevnih obrab. Glavne obnovitvene funkcije, kot so obnova tkiva, rast mišic in sinteza beljakovin, se odvijajo skoraj izključno med spanjem.

Scroll to Top