STRES

SMO TO, KAR MISLIMO.

Kronični stres negativno vpliva na fizično in duševno zdravje. Odzivni mehanizem telesa na stres ni zasnovan za trajno obremenitev. Veliko ljudi je pod stresom zaradi več dejavnikov, kot so služba, denar, zdravje, partnersko razmerje in mediji.
Zaradi toliko virov stresa je težko najti čas za sprostitev in povrnitev moči. Zato je stres eden izmed največjih zdravstvenih problemov sodobnega časa.

Kronični stres povečuje tveganje za razvoj zdravstvenih težav, kot so debelost, sladkorna bolezen, bolezni srca, rak in oslabljen imunski sistem. Kronični stres vpliva tudi na duševno zdravje. Veliko raziskav je pokazalo, da stres vpliva na razvoj motenj v razpoloženju, kot sta anksioznost in depresija.

Če so stresni hormoni nenehno prisotni v telesu, se lahko spremenita delovanje in struktura živčnega sistema. Stresni hormoni na primer lahko zmanjšajo delovanje nevronov (možganskih celic) v predelu možganov, ki se imenuje hipokampus (del možganov, ki je vključen v regulacijo dolgoročnega spomina), ter v čelnem režnju (del možganov, ki je pomemben za pozornost, izločanje nepomembnih informacij ter uporabo presoje za reševanje težav).

Scroll to Top